U bent hier: Home / Blog / 2015 / 02 / Woon ik in een intelligente stad?

Woon ik in een intelligente stad?

Is Brussel effectief wel zo intelligent als het beweert?
Illustration de l'actualité - cliquer pour agrandir

Brussel

Als uitgeweken strop en vandaag overtuigd ketje ben ik vanmorgen het bed uitgeduikeld met de vraag: woon ik wel in een intelligente stad?

Gent staat immers al jaren op de kaart als smart city en zijn burgemeester is nu ook recent tot tweede beste burgervader ter wereld verkozen. Was het wel een smart beslissing er te vertrekken? Dus wou ik wel eens weten of ik in Brussel wel even goed in de watten word gelegd wanneer het aankomt op intelligente (overheids)diensten. Ik moet toegeven we worden tegenwoordig om de oren geslagen met smart city initiatieven nationaal en internationaal. Maar is Brussel effectief wel zo intelligent als het beweert en waar kan de stad/het gewest gerust nog een tandje bijsteken...

Een pseudo-intelligent elektronisch loket

Voor mijn administratieve contacten met mijn gemeente is er IRISbox, het elektronisch loket van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maar het document wordt me op papier met de post opgestuurd enkele dagen later. Toch maar even in het gemeentehuis binnenspringen? Niet bijster smart dus, ondanks het intelligente gebruik van de e-ID op www.irisbox.be.

Fix my Street, smart gaten dichten

Als burger erger ik me vaak aan de losliggende kasseistenen. In Brussel is dat een echte plaag. Met Fix my Street, een uivinding van het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest voor rekening van Mobiel Brussel, geef ik onmiddellijk door aan de juiste instantie waar het euvel zich voordoet. Een team Bob de Bouwers komt het gat binnen de kortste keren dichten.

Intelligente videobewaking

Binnen een aantal maanden worden alle videocamera's van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest intelligent op mekaar aangesloten. Dat was nodig. Smarter wordt het beveiligen van de publieke ruimte immers niet. In de beroerde tijden waarin we leven, eigenlijk best wel een geruststellende gedachte. Big Brother voor het goede doel zeg maar. En onder parlementaire controle, dus netjes binnen de lijntjes van de wet.

Overal snugger het web op

Smart is natuurlijk ook de burger overal gratis wifi aan te bieden. Vandaag hinkt Brussel nog wat achterop want veel gratis wifi is vandaag niet echt beschikbaar, daar waar een stad als Valletta, Malta de bezoekers en burgers quasi overal trakteert op « free wifi ». Kan slimmer dus.

Of alles morgen in de handen van de burger ligt (Betterstreet) of van gehaaide Amerikaanse bedrijven als Über, die een hele sector dwingen hard na te denken over hun businessmodel of te verdwijnen...

Eén ding is zeker: Brussel moet slimmer en daar wil het CIBG alvast de komende jaren meer dan één duit in het zakje voor te doen.

 

Tony De Coux
Een slimme communication manager of course

P.S. Binnenkort vindt u alle Brusselse en internationale smart initiatieven handig op 1 stek. Hou ons in de gaten!

Opmerking toevoegen

U kunt commentaar toevoegen door onderstaand formulier in te vullen. Platte tekst formaat. Commentaren zijn gemodereerd.

Question: What is 4 + 4 ?
Your answer: