Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Blog / 2015 / 08 / « Het probleem van België »

« Het probleem van België »

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de tweede rijkste regio van Europa na Londen
Illustration de l'actualité - cliquer pour agrandir

Brussel

Op de Franse nationale feestdag of all days publiceert de Financial Times een meer dan boeiend artikel dat in een handig tabelletje netjes een overzicht geeft van de belangrijkste Europese landen en het aandeel van hun hoofdtstad of hun « hoofdstedelijk gewest » in het Bruto Nationaal Product.

Het Bruto Nationaal Product per inwoner is een goed, alhoewel niet volledige, graadmeter voor welvaartcreatie.

Geen verrassingen: Londen is absoluut koploper. De regio Londen is rijker dan alle andere deelgebieden. London beheerst de Britse economie op een ongezien niveau in vergelijking tot andere grote Europese landen. Het is goed voor maar liefst 1/5de van het Britse Bruto Nationaal Product.

Ter vergelijking : Berlijn staat in voor een « schamele » 5% van het Duitse BNP. De Franse, Zweedse, Spaanse, Italiaanse en Nederlandse hoofdsteden scoren stuk voor stuk veel matiger dan het Verenigd Koninkrijk.

Iemand benieuwd naar de Brusselse score?

Onze hoofdstad, correctie ons Brussels Hoofdstedelijk Gewest, staat op de tweede plaats (Eerlijkheidshalve dienen wij hieraan toe te voegen dat Luxemburg niet is opgenomen in de recentste cijfers van Eurostat) en komt meteen na Londen in de rangschikking. Na Londen is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dus de tweede rijkste regio van Europa (Luxemburg even buiten beschouwing gelaten). U leest het goed, niet Vlaanderen maar Brussel is onze rijkste regio in Bruto Nationaal Product.

Opgelet: het BNP houdt geen rekening met wie woont in de regio, maar wie er werkt en produceert. Dus is het effect van de pendelaars niet te onderschatten in dit soort studie. Met andere woorden wie in Oost- of West-Vlaanderen woont, maar in Brussel werkt, telt dus mee voor de de Brusselse rijkdom. Op zich vrij logisch natuurlijk.

Het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest is m.a.w. actief « there where it happens » en dat maakt onze job elke dag meteen een flink stuk boeiender. De meeste van deze « verrijkende » projecten binnen het Gewest staan nu ook netjes opgelijst op www.smartcity.brussels. Uw smart Brussels project verdient hier zeker een plaatsje. Neem dus gerust contact met ons op mocht dat nog niet het geval zijn.

Want, rijkdom creëren is één ding, smart zijn is eigenlijk nog veel beter...

Zou onze blog in Vlaanderen trouwens even enthousiast worden gelezen als in het Brusselse?

Opmerking toevoegen

U kunt commentaar toevoegen door onderstaand formulier in te vullen. Platte tekst formaat. Commentaren zijn gemodereerd.

Question: Write "five" cipher.
Your answer: