Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Blog / 2016 / 01 / Brussel 2019, grote favoriet voor de top 5 van de intelligentste Europese steden

Brussel 2019, grote favoriet voor de top 5 van de intelligentste Europese steden

Illustration de l'actualité - cliquer pour agrandir

be smart

In deze blog heb ik wel vaker het lof van “Bruxelles ma belle” bezongen. Vandaag droom ik graag een stapje verder en laat mezelf toe koffiedik te kijken naar 2019, wanneer Brussel zichzelf automatisch heeft opgehesen naar de top 5 van de smart cities in Europa.
Opgelet, Brussel is vandaag reeds intelligent, getuige de talrijke slimme projecten die nu al de Brusselaar het leven een heel stuk makkelijker maken. Kort nog even de belangrijkste de revue laten passeren…

Dankzij Fix my street kunt u vandaag al alle incidenten aan de openbare weg aan uw lokale of regionale overheid signaleren, in real time. “Binnenkort” laat Clean my street u ook toe sluikstorten te signaleren aan Net Brussel. Dit opent meteen een breed pallet aan mogelijkheden om de burger beter te betrekken bij een correct beheer van de openbare ruimte.

Communiceren met de lokale overheid doet u in 2016 via een one-stop-shop, het elektronisch loket IRISbox via www.irisbox.be. 18 van de 19 Brusselse gemeenten bieden hun diensten aan op het elektronisch loket van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In 2019 ontvangt u uw administratieve documenten uit IRISbox niet langer via Postman Pat maar uiteraard meteen in uw elektronische mailbox; een beveiligd document voorzien van een elektronische handtekening.

In 2019 zijn alle metrostations en de belangrijkste bus- en tramhaltes uitgerust met gratis regionale wifi Urbizone. Zo heeft de burger meteen gratis toegang tot de verschillende gratis slimme regionale applicaties terwijl hij of zij reist en/of wacht.

In 2019 stelt u zelf uw eigen mobile app samen aan de hand van de open data die massaal ter beschikking van iedereen wordt gesteld in de Brusselse open-datastore.

In 2019 zijn alle videobewakingssystemen op mekaar afgestemd en op mekaar aangesloten. In een wereld waar het beter beschermen van uw veiligheid helaas een noodzaak is geworden. Brussel is er klaar voor.

In 2019 is smartcity.brussels de unieke lokatie waar alle lokale en regionale overheden hun unieke content m.b.t. hun smart projecten voorstellen aan de hele wereld, maar eerst en vooral aan de Brusselaar natuurlijk.

In 2019 zijn alle leerlingen van de Brusselse middelbare scholen per definitie smart. Hun scholen zijn dan immers één voor één aangesloten op het supersnelle internet van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Natuurlijk begrijpen we ook wel dat andere Europese steden niet bij de pakken blijven neerzitten en zullen evolueren. Brussel is het aan zichzelf verplicht, als hoofdstad van Europa een extra tandje bij te steken en “best” of ten minste “better in class” te zijn.

U leest het, het zijn boeiende tijden en ik ben nog steeds bijzonder trots hiertoe mijn steentje bij te mogen-kunnen dragen. Lees hier hoe we Brussel stap voor stap slimmer maken > www.smartcity.brussels of volg ons op Twitter #SmartCityBru

Tony De Coux, contentmanager smartcity.brussels en heel smart himself uiteraard :-)
 

Opmerking toevoegen

U kunt commentaar toevoegen door onderstaand formulier in te vullen. Platte tekst formaat. Commentaren zijn gemodereerd.

Question: Write "five" cipher.
Your answer: