Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Blog / 2016 / 04 / Een paswoord is een paswoord is een paswoord

Een paswoord is een paswoord is een paswoord

Illustration de l'actualité - cliquer pour agrandir

een passwoord

Zijn wij als gebruiker lui of traditioneel? Of is het eerder koppig en eigenwijs? Mij lijkt het eerder dat we veel te veel vasthouden aan gewoontes… of het goeie of minder goeie gewoontes zijn is nog de vraag.

Herinnert u zich dit nog?

“Een wachtwoord is een authenticatiemiddel dat met name gebruikt wordt om toegang te krijgen tot computerapparatuur of tot gegevens. Om uw gegevens voldoende te beschermen, moet u wachtwoorden kiezen die moeilijk op te sporen zijn met geautomatiseerde tools, of moeilijk te raden door derden…”

Die eeuwige discussie over lange, complexe paswoorden is vermoeiend. Natuurlijk vindt iedereen dat een paswoord veilig moet zijn. Vind jij ook niet dat hackers die graag misbruik zouden willen maken van jouw persoonlijke gegevens zich eigenlijk toch ver van je eigen bed bevinden?.

Het zal je maar gebeuren dat iemand op je online bankaccount binnenraakt! “Onmogelijk zeg ik dan, want mijn bank heeft een goeie beveiliging.”

Wat zijn de kansen dat iemand aan de haal gaat met jouw creditcard gegevens?
“Dat gebeurt bij mij niet want ik denk er niet aan om online te shoppen. En op Facebook zet ik ook nooit informatie die misbruikt zou kunnen worden door “social engineers.”

Mensen zijn van nature nieuwsgierig. Zet het woord “vertrouwelijk” op een document en ze zullen het willen lezen? Misschien. Maar dan zijn ze zich wel heel goed bewust dat ze iets verkeerd doen.

Stuur jij soms wel eens een privé mailtje waarvan de inhoud heel persoonlijk en gevoelig is? En heb je tijdens je verlof je paswoord als eens doorgegeven aan je collega? Ga je op die manier dan geen nieuwsgierigheid aanwakkeren? De meeste misbruiken van persoonlijke gegevens gebeuren nog altijd door de dichter-bij-je-eigen-bed collega’s. Er zijn andere manieren dan je paswoord doorgeven om de continuïteit van je dienst te verzekeren.

We moeten niet paranoia worden maar we mogen ook niet te goedgelovig zijn. De beste verdediging blijft een voorzichtige zelfverdediging. De antivirus, de firewall en de reverse proxy mogen je organisatie nog zo goed proberen beveiligen. Als de paswoordpolitiek faalt dan wordt de werknemer – jij dus - de potentiële “weakest link”. Is het niet heel begrijpelijk dat een organisatie zorgt – of toch ten minste zou moeten zorgen - voor veilige paswoordregels?

Onlangs kreeg het CIBG een twitter “Want safer passwords, don’t change them so often”. Inderdaad het CIBG heeft zijn minimum paswoord standaard voor BOS verhoogd. Hoe lief het ook moge zijn om de naam van je lief te gebruiken… als paswoord is het te gemakkelijk om terug te vinden .
“Not my problem!” zeg ik dan, “want ik gebruik _N4th4l13 en dat voldoet aan de normen van het CIBG! Maar ik vind het wel overdreven elke 3 maanden een nieuw paswoord te moeten verzinnen! EN Onthouden! En dat briefje onderaan mijn klavier is uiteraard niet de beste manier.”

Dus we verzinnen formuletjes of ezelsbruggetjes om die paswoorden toch weer gemakkelijk te kunnen onthouden. En daardoor… verdwijnt de absolute onvoorspelbaarheid van je niet-te-raden paswoord.

Mensen zijn nieuwsgierig. Mensen kijken je soms stiekem op de vingers als je je paswoord aan het intikken bent. Mensen geven soms in vertrouwen hun paswoord aan anderen. Zoeken naar paswoorden is “big business” geworden!

Dus ja! Maak je paswoord onvoorspelbaar en complex. Maar zolang we ezelsbruggetjes blijven gebruiken om die complexiteit te vereenvoudigen zal het regelmatig wijzigen van je paswoord noodzakelijk blijven.

Opmerking toevoegen

U kunt commentaar toevoegen door onderstaand formulier in te vullen. Platte tekst formaat. Commentaren zijn gemodereerd.

Question: What is 10 + 4 ?
Your answer: