Cookies verzekeren het goed functioneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / Blog / 2016 / 08 / Niet alleen bits en bytes, ook hart en hoop

Niet alleen bits en bytes, ook hart en hoop

Naar aanleiding van de werelddag van de blog
Illustration de l'actualité - cliquer pour agrandir

Blog Day 2016

Het was maar een klein bericht in de krant de voorbije zomer – in tegenstelling met een aantal denkbeeldige problemen die de voorpagina’s sierden – maar het raakte me: “17.000 vacatures knelpuntberoepen raken niet ingevuld”.

Het probleem zou het grootst zijn in de IT-sector. "Het gaat om zeker 10.000 vacatures", zei Marc Lambotte van technologiefederatie Agoria. Als staatssecretaris van ict en digitalisering durf ik dan wel eens binnensmonds vloeken.

Want in tegenstelling met wat al eens gevreesd wordt – digitalisering en robotisering zou heel veel jobs overbodig maken – creëert digitalisering ook werk. De Nationale Bank spreekt van een multiplicator-effect van 3 jobs: voor elke hoogtechnologische job zouden er drie andere bijkomen. Nu moet je altijd voorzichtig met multiplicator-effecten maar ook de OESO berekende dat in bijvoorbeeld 2013 20% van de jobgroei te danken was aan de ict-sector.

Dat is niet min. Zeker in een gewest als Brussel, waar nog bijzonder veel jonge mensen werkloos zijn. Thomas Carlyle schreef ooit: “A man willing to work, and unable to find work, is perhaps the saddest sight that fortune's inequality exhibits under this sun.”

Daarom moeten we niet alleen investeren in digitale opleidingen en vorming, maar moeten we ook naar een digitale mindset in onze hoofdstad. En dat kun je op verschillende manieren doen. Eén op de vijf Brusselaars heeft geen noemenswaardige internetverbinding. Kunnen we dan verbaasd zijn dat ze de digitale wereld niet verkennen? Net daarom hebben we zestien openbare computerruimtes waar mensen kunnen surfen, computers leren gebruiken en cursussen kunnen volgen. Net daarom bieden we gratis wifi aan via de meer dan zestig Urbizone-hotspots op grote publieke plaatsen zoals Flagey, Rogier en straks in de metro. Het aantal gebruikers van Urbizone is trouwens verdubbeld – van 2.000 naar 4.000 per dag - sinds de Actiris-kantoren, de gewestelijke arbeidsbemiddelingsbureaus, onze gratis wifi aanbieden.

Want vergis u niet: digitalisering verandert niet alleen onze economie, onze mobiliteit,… het verandert  ook onze arbeidsmarkt. Volgens berekeningen van de OESO is het aantal gebruikers van de grootste twee jobplatformen met vijftien (!) vermenigvuldigd de voorbije tien jaar. Als we onze burgers niet voorbereiden op de digitale transitie, zullen ze die moeten ondergaan in plaats van ze zelf in handen te kunnen nemen en de vruchten er van te plukken.

En ik ben er van overtuigd: hoe vroeger mensen de digitale instrumenten in de vingers hebben, hoe sterker ze later – digitaal en fysiek - in hun schoenen zullen staan. Vroeg begonnen is half gewonnen. Kinderen moet je natuurlijk niet overtuigen met ‘perspectieven op de arbeidsmarkt’, maar met spelplezier, creativiteit en teamgeest. Daarom organiseren we nu al een aantal keer Capital Digital: waar kinderen uit kansarme wijken samen met lokale jongeren op een speelse manier leren programmeren, coderen en games maken tijdens hun vakantieperiodes.

De trots in de ogen van de ouders wanneer hun kinderen hun project op het einde van de week voorstellen, is gewoon hartverwarmend. Zo zie je ook dat ict niet alleen over bits en bytes gaat, maar ook over hart en hoop. Ook de vele coderdojo’s met hun geweldige vrijwilligers en Microbit, een project dat we binnenkort gaan lanceren en dat workshops gaat aanbieden aan kinderen tussen 10 en 14 voor STEM-onderwijs, zijn hartverwarmend en veelbelovend.

Niet alleen kun je zo Brusselse jongeren de kennis geven om de vruchten van de digitalisering te plukken, ze kunnen zelf ook nieuwe paden inslaan en nieuwe kiemen zaaien. Denk aan Khadija Hamouchi, de 26-jarige Molenbeekse met haar sociaal leernetwerk. En zij is lang niet de enige. Ook rond onze oproep om hackathons te gaan organiseren, heb ik grote verwachtingen.
Kortom: de zomer is een fijne tijd om even te temporiseren, het belangrijke nieuws te onderscheiden van de komkommers, maar vooral: om de batterijen op te laden en vervolgens dapper verder te werken aan de Smart City en de belangrijke rol die we daarin aan de Brusselaars willen geven.

 

Bianca Debaets
Staatssecretaris ICT & Digitalisering
 

Opmerking toevoegen

U kunt commentaar toevoegen door onderstaand formulier in te vullen. Platte tekst formaat. Commentaren zijn gemodereerd.

Question: What is 4 + 4 ?
Your answer: